material bibliografic in sprijinul medicilor de la cursurile in urma carora se acorda competenta in homeopatie

 


spiritul remediului

SILICEA TERRA

in viziunea lui

R. SANKARAN

 

 


Unul din marii homeopa
ți contemporani, indianul R. Sankaran, are meritul de a fi adâncit studiul remediilor homeopatice, detectând  așa  numitul  "spirit  al  remediului",  în urma interpretării unor observații minuțioase asupra simptomelor. Deși nu lipsite de controverse, lucrările sale aduc o serie de elemente prețioase în diagnosticul de remediu și atrag atenția asupra rolului imens al felului cum trebue să decurgă o consultație homeopatică.

                                                                                                                        Dr. Ioan Teleianu

 

 

Cuvântul “ Neastâmpăr (Agitație)” este menționat în Repertoriul lui Phatak în dreptul remediului Silicea. Silicea este încordat, mai ales în prezența celorlalți. Cel mai important lucru la Silicea este gândul  “Oare ce cred ceilalți despre mine ?”

 

Nu este important faptul că oamenii  se gândesc la el ca la o persoană bună sau drăguță, ci faptul că el este privit într-un anumit fel, într-un mod fix (stabil, neschimbat). El nu dorește o opinie (apreciere) bună, ci una fixă și precisă, de exemplu, el nu vrea ca ceilalți să spună: “Acest om  este o persoană foarte utilă și înțelegătoare”. Dacă el are ideea (fixă) că ar trebui să fie un mare savant, atunci are grijă ca ceilalți să creadă acest lucru despre el. Astfel ajungem la concluzia că o persoană Silicea are un sentiment de bine condiționat de obținerea unei (anumite) imagini specifice.

 

Starea de Silicea se naște astfel din situații în care acceptarea unei persoane de către ceilalți presupune ca o condiție necesară atingerea unei imagini specifice. De exemplu, unui copil i se spune că va fi acceptat și iubit doar dacă va evolua într-un anumit mod.

 

Astfel el va excela în sport, devenind un bun jucător de cricket. De aceea este foarte important pentru acest copil ca ceilalți să creadă despre el că este un bun jucător de cricket, chiar mai bun decât în realitate. Aceasta va crea tensionare și timiditate în prezența celorlalți:

 • Timiditate în public,

 • Monomanie,

 • Idei fixe,

 • Acțiuni fixe,

 • Numără bolduri,

 • Gândire rigidă,

 • Egotism,

 • Tulburări datorită egotismului,

 • Agitație (neastâmpăr).

 

Comparație cu Palladium: sentimentul de bine al lui Palladium  este condiționat de obținerea părerii bune a celorlalți și nu de o părere specifică. Este “Dorința de a fi apreciat de ceilalți”. Aceasta înseamnă că trebuie să spui: “Ce persoană drăguță este!” sau “ Ce persoană bună este el!”. Nu poți spune aceste lucruri despre Silicea. Palladium apare în situația în care un copil are nevoie să obțină părerea bună a celorlalți, altfel el va fi neglijat și neapreciat.

 

Situația lui Carcinosinum este asemănătoare: copilul trebuie să fie perfect din toate punctele de vedere - în activitatea lui, în îmbrăcăminte etc., iar acest sentiment de bine este motivat de faptul că el este perfect și controlat (stăpânit). Astfel, vom căuta în rubricile:

 • Mofturos, dificil, greu de mulțumit,

 • Sensibil la dojană, ceartă,

 • Se ofensează cu ușurință,

 • Dorința de a călători (Tuberculinum).

 

Starea de Tuberculinum apare când părinții forțează copilul să adopte standardele lor și astfel copilul va încerca să se revolte - “Obrăznicie”- și să plece - “Dorința de a călători”. Aceasta este  conexiunea dintre Carcinosinum și Tuberculinum. Aceasta ilustrează cum Materia Medica situațională leagă remediile unele de altele. Am ajuns la Palladium de la Silicea, la Tuberculinum de la Carcinosinum – toate au stări similare, dar trebuie să observăm micile diferențe în starea fiecărui remediu. Diferențele apar în exprimarea și în starea de fapt. Se spune că Silicea apare în situația în care trebuie să obții o anumită imagine pentru că numai așa vei fi acceptat, de aceea, nevoia de a fi acceptat este o componentă a situației de Silicea.

 • Supus, influențabil, cedează ușor,

 • Caracter slab, blândețe.

 

Deci Silicea încearcă să atingă o imagine făcută pentru el de altcineva. Pentru aceasta el se va supune acestei imagini, dar va deveni fixat în ea și va fi “Încăpățânat”. Această combinație de “Încăpățânare” și “Supunere” se va găsi la Silicea într-un mod neobișnuit. Pe de o parte exist㠓Dorința de a fi magnetizat, hipnotizat” – de exemplu vrea să fie complet sugestionat de altcineva -, iar pe de altă parte este atât de fixat în opiniile sale încât atunci când este contrazis devine violent: “Contrazicere, intolerant la, trebuie să-și înăbușe violența” (Aloe socotrina, Silicea).

 

Silicea nu se revoltă deschis, ci își menține opiniile. Samuel Butler spunea: “Convinsă împotriva voinței sale, ea își va menține totuși aceeași opinie.” Deci ea va spune “Da” în final și nu va face mare caz, dar în interior ea va gândi:”Nu, este greșit”. Silicea este “Dependentă”. Ea este incapabilă să se revolte, dar dacă se va supune complet și va renunța la scopurile și reprezentările sale, atunci cel de care este dependentă nu o va mai place, aceasta este o contradicție stranie.

 

Situație: Un bărbat este însurat cu o femeie nu prea educată și curând ea descoperă că bărbatul ei își dorește numai o soție educată, cu anumite cunoștiințe. Dacă ea nu este așa, soțul va începe să o disprețuiască. Astfel ea va începe să studieze literatura, va învăța foarte mult și va încerca să devină perfectă. De aceea, rubricile în care vom căuta vor fi:

 • Tulburări din cauza anticipării,

 • Anticipare, examen, înainte de,

 • Teama de eșec,

 • Iluzia, cădea, că va.

 

Deci ea se va concentra în totalitate asupra literaturii și va încerca să-și construiască o imagine în acest mod, ea va fi foarte nervoasă atunci când va avea oaspeți deoarece se teme că ignoranța ei va fi dezvăluită. Ea este dependentă de și supusă bărbatului. În același timp, dacă soțul spune:”Lasă literatura, hai să ieșim în oraș“, ea va deveni încăpățânată deoarece dacă ea va renunța la asta, bărbatul își va pierde respectul pentru ea. Soțul o vrea supusă, dar în același timp vrea să aibă personalitate, astfel că îi va transmite ambele mesaje, iar ea va răspunde în acest mod, ea nu poate ceda prea mult, dar nici nu poate fi prea încăpățânată, asta este situația ei. Supraviețuirea ei depinde de modul în care le demonstrează celorlalți că este foarte bună într-un anumit fel.

 

Lycopodium este asemănător lui Silicea. Supraviețuirea lui Lycopodium depinde de atingerea unui anumit scop mai degrabă decât de obținerea unei anumite imagini. De aceea Lycopodium nu este prezent în rubrici ca:

 • Timiditate la apariția în public,

 • Monomania.

 

Fixitatea lui Silicea nu este prezentă la Lycopodium. După ce Lycopodium atinge un ideal, el se va pregăti pentru un altul, dar la Silicea există o imagine specifică pe care nu o atinge niciodată.

 

Una din situațiile de tip Silicea este cea a copilului cel mai mare dintr-o familie. Acest copil este “purtătorul torței”, cel care duce mai departe numele familiei, prințul regent. Prințul regent trebuie să corespundă unei imagini extraordinare. Oamenii pot ignora (ocroti) cel de-al doilea sau treilea copil, dar atenția tuturor este îndreptată asupra prințului regent. Astfel Silicea se apropie de Aurum metallicum care este de asemenea copilul cel mai mare. Diferența este aceea că Silicea este legată de imagine în timp ce Aurum metallicum este legat de datorie. Silicea nu are responsabilitate pe când Aurum metallicum are responsabilitatea întregii familii.

 

Aurum metallicum: Materia Medica situațională este cea care ne arată că supraviețuirea lui depinde de îndeplinirea datoriei. Aurum metallicum este copilul cel mai mare dintr-o familie în care tatăl a murit. Societatea îl va blama pe Aurum metallicum dacă nu va avea grijă de frații săi. Deci supraviețuirea lui Aurum metallicum va depinde de faptul că este moral. El își va sacrifica propriile interese în favoarea intereselor familiei, el își va crește familia. El este fiul-legat-de-datorie ce are păreri foarte rigide, este foarte moral și conștiincios. Sentimentul datoriei la Aurum metallicum este total absent la Silicea. Aurum metallicum este mai interesat de părerea lui despre el, decât de părerea celorlalți despre el. Întotdeauna va verifica să vadă dacă a făcut totul corect pentru că supraviețuirea lui depinde de asta. În consecință el nu va fi timid la apariția în public. Atât timp cât este corect și își face bine treaba este în regulă. Deci sentimentele de vinovăție, cele morale și religioase sunt foarte puternice la Aurum metallicum. “Dacă îmi fac treaba, nimeni nu poate spune nimic despre mine.” Aceasta este starea de Aurum metallicum. Aurum metallicum este de asemenea foarte hotărât în privința principiilor sale. Sistemul său de valori este foarte strict și le impune propriile valori și celorlalți, ceea ce este descris în rubrica “Dictatorial”.

 

Baryta carbonica este un alt remediu care se apropie de Silicea, este exact opusul lui, deoarece Baryta carbonica este cineva care nu este preocupat deloc de imaginea lui. Este un zăpăcit și o știe, și știe că și ceilalți o știu. Cu toate acestea, acest lucru nu îl deranjează. Baryta carbonica este copilul dependent al unei familii, este copilul de care toți au grijă, dar de care nimănui nu-i pasă cu adevărat dacă îi este bine sau nu. El este acceptat ca un handicapat, este acceptat că nu va face nimic bine și că va trebui suportat. Acesta este Baryta carbonica, exact opusul lui Silicea și de aceea sunt complementare. Baryta carbonica se simte inferior:

 • Iluzia că picioarele îi sunt tăiate,

 • Iluzia că merge în genunchi,

 • Acceptă ajutorul celorlalți.

 

Silicea este ” Intolerant la contrazicere”, “Orgolios, trufaș“ și “Egoist”.

Sulphur este un alt remediu apropiat de Silicea. Sulphur are deja o părere bună despre el, de aceea apare în rubrica opusă: “Indiferență pentru aspectul personal”.

 

Diferențele între Silicea și Sulphur sunt următoarele:

 

          Silicea                                                       Sulphur

Palme și plante umede și reci       Palme și plante arzătoare

Friguros                                            Călduros

Curat                                                 Murdar

Foarte atent cu imaginea sa           Neglijent în aspectul personal

 

Această fixitate nu este întâlnită la Lycopodium . După ce Lycopodium atinge un ideal, el se va pregăti pentru un altul, dar la Silicea există o imagine specifică pe care nu o atinge niciodată. Ideea aceasta de imagine ne conduce la rubricile:

 • Conștiincios și la fleacuri,

 • Remușcări pentru nimicuri (unde Silicea este principalul remediu).

Silicea trebuie să fie foarte minuțioasă cu cele mai mărunte lucruri, pentru ca ceea ce face să nu dezvăluie adevărata ei natură, ce este opusă imaginii pe care o dorește. Ea este foarte atentă în privința perfecțiunii într-un mod particular. Silicea este prințesa, o prințesă de sânge regal, iar supraviețuirea ei depinde de atingerea unei anumite imagini. Ea trebuie să vorbească, să meargă, să șadă, să stea etc., într-un anumit fel în public. Dacă merge la discotecă, nimănui nu-i va păsa de ea, nimeni n-o va iubi. Deci, de câte ori este nevoie să atingi o imagine pentru a fi acceptat de ceilalți, Silicea va fi prezentă. Este surprinzător cum  copilăria, o perioadă în care aceste imagini nu sunt încă stabilite, este preferata lui Silicea. Chiar și în vise vom găsi  “Vise despre tinerețe”, acestea sunt visele predominante la Silicea.

 

Am întâlnit un medic elvețian care, atunci când a fost întrebat :”Ce puteți să-mi spuneți despre tatăl dvs.?”, a răspuns :”Tatăl meu a fost medic-șef al unui anumit loc”, se observă din nou necesitatea unei imagini. De ce a fost nevoie să accentueze faptul că tatăl lui a fost medic-șef?  Ceea ce se întâmpă de fapt este că din cauza anxietății lui de a menține o imagine (o imagine fixă ce este amenințată tot timpul), Silicea se va concentra asupra sa.  Dacă ar fi existat rubrica “Anxietate numai pentru sine” ar fi fost o rubrică bună pentru Silicea.

 

Persoanelor Silicea le lipsesc emoțiile, emoțiile lor sunt ciuntite, inclusiv capacitatea lor de comunicare, afecțiunea și căldura lor, acestea lipsesc cu excepția cazului în care ele fac parte din imagine. Am întâlnit persoane Silicea care erau asistenți sociali și lucrau în cartiere sărace, dar aceasta era o parte a imaginii lor.

 

Silicea nu are nevoie de companie, dar aceasta nu este o condiție obligatorie. Silicea nu reacționează bine nici la consolare, astfel încât nu va arăta recunoștință sau afecțiune, și de aceea este dificil să te înțelegi cu ea. O Silicea se poate rupe, dar nu se frânge. Astfel apare un alt fenomen – vom observa că ei nu pot accepta afecțiunea așa cum nu o pot nici oferi. Ei pot accepta numai laude, recunoașterea celorlalți că sunt extraordinari în domeniul lor. Dar dacă spui: ”Te plac așa cum ești”, ei vor fugi pentru că nu se pot accepta așa cum sunt. Ei nu sunt în regulă așa cum sunt, iar dacă tu îi placi așa, ei ajung la concluzia că ceva nu este în regulă cu tine.

 

Persoanele Silicea pot “Întârzia în a avea relații sau a se căsători”. Ei își vor ocupa timpul cu cărți, unii ar putea să-i numeasc㠓eterni studenți”. Atfel, la 60 de ani ei vor urma cursuri universitare pentru a mai adăuga alte titluri numelor lor.

 

Câteva exemple de Silicea:

 

* Dacă te place o fată Silicea, ea nu îți va spune, pentru că este sub demnitatea ei, nu face parte din imaginea ei. Prințesa nu se poate duce la oricine și să spună : ”Îmi place de tine”, deci va veni la tine cu o problemă ce interesează imaginea ei. De exemplu, dacă ea este o colegă sau o studentă va veni la tine cu un eseu și-ți va cere opinia despre el. În acest mod ea te va întâlni de trei ori: o dată să-ți dea eseul, a doua oară să-l ia înapoi, iar a treia oară să-l discutați. Această abordare îi va permite să-ți arate și cât de bună este ea.

 

* Fixitatea în gândire, dificultatea de a accepta lucruri din exterior și violența împotriva a tot ceea ce vine în contradicție cu ideile ei fixe, toate aceste aspecte găsesc expresie la nivelul fizic în accesele de astm, în intoleranța la vaccinare și la corpii străini și în reacția  cronică puternică de apărare împotriva lor.

 

* Când Silicea muncește, o face cu multă precizie, cu multe calcule și multă exactitate, dar cu puțin suflet. Va fi multă analiză, dar puțină sinteză. Vor fi multe fapte și cifre, dar puțină filozofie. Majoritatea lucrării va avea numai valoare teoretică.

 

* Homeopatul Silicea va folosi computerul pentru că acesta reprezintă precizia, un mare număr de simptome pot fi luate în calcul, se poate face o analiză mult mai detaliată (ce remediu are câte grade, în ce fel este mai eficient decât alte remedii etc.), dar va exista foarte puțină simțire. Modul în care homeopatul analizează pacientul este similar. Am văzut studenții mei Silicea care argumentau foarte încăpățânat de ce eu am ales un anumit remediu atunci când altele aveau același punctaj (și câteodată chiar mai mare)! Când am încercat să le explic faptul că spiritul remediului ales era exact ca în carte ei mi-au răspuns: ”Și ce dacă, ce facem cu restul simptomelor?”

 

* Poți citi antetul unei scrisori și să spui că este scrisă de o Silicea deoarece există atâtea titluri ce urmează numelui său, de la variate universități de pe glob, iar dedesubt sunt scrise ce slujbe importante a deținut. Trei sferturi din antet vor fi ocupate cu scrisori de recomandare, astfel că va rămâne foarte puțin spațiu pentru scrisoarea propriu-zisă!

 

* Modul în care își face apariția Silicea este foarte important. Când un doctor este chemat să țină o prelegere – de exemplu despre Silicea – va spune : ”Dragi colegi, îmi amintesc de vremea când luam cina cu Regina Angliei și ea s-a întors spre mine și mi-a spus : "Doctore cutare, ești unul dintre cei mai mari homeopați din lume, și aș vrea să știu care este remediul dumitale favorit?` Am răspuns :`Silicea`”, și restul prelegerii va continua numai după ce el și-a expus în amănunt toate recomandările. Prelegerea va fi pregătită cuvânt cu cuvânt, va fi dactilografiată, tipărită și distribuită tuturor participanților. Ea va fi foarte exactă și va conține citate din cărți, o bibliografie foarte mare și multe referințe la sfârșit. Totul va fi clar marcat, dar articolul nu va spune nimic nou, nu va aduce nici o revelație, nici un strop de imaginație. Va fi o copie searbădă a ceea ce alții au spus înainte, dar totul reliefat foarte frumos, perfect și impresionant.


Traducere: Dr. Oana CULDA

---------------------------------------------------------

Sursa: SANKARAN R., The Spirit of Homoeopathy (Archibell - Encyclopaedia Homeopathica)


 

 

 

 

Recunoaşteţi  key note-urile

Dr. Nicoleta Bratcoveanu

(note de curs - 23 aprilie 2005)

 

Aversiune pentru sexul opus din motive religioase:   lyc,  puls,  sulph

Aversiune faţă de proprii copii:  plat

Anxietate de anticipaţie:  arg-n,  gels,  med

Copii anxioşi când sunt ridicaţi din cărucior:  calc-p

Mânie reprimată:  aur,  ign,  sep,  staph

Anxietate de foame:  iod,  kali-c

Fericit după scaun:  bor,  nat-c,  nat-s, 

Fanatism religios:  rob,  selen,  sulph,  thuj

Lipsa sentimentului religios:  anac,  coloc

Vertij în timp ce urinează:  acon

Fontanele deschise:  apis,  calc,  ip,  merc,  sep,  sulph

Cefalee după abuz de medicamente:  nux-v

Astigmatism:  tub

Sclere albastre:  bell,  carbo-v,  plb,  stram,  tub,  carc

Depozite calcice pe timpan:  calc-f,  syph

Obstrucţie nazală la fiecare răceală:  sil

Ţine degetele în gură  (copil):  calc,  ip,  cham

Carii de smalţ:  calc-f,  sil

Carii de colet:  calc,  syph,  thuj

Microdonţie:  syph

Guşă indurată:  iod,  spong

Pofteşte slănină:  ars

Hernie ombilicală:  calc,  lach,  op

Durere abdominală la supărare:  coloc, 

Remedii cu tropism pancreatic:  con,  iod,  phos,  spong

Are iluzia că e însarcinată:  ign,  sabad,  thuj,  verat

Copil iritabil, ameliorat dacă e legănat rapid:  cina (r.u. = remediu unic)

Anxietate la copil, în timpul legănării (Bor.3 = r.u.)

Copilul e suparat,   loveste cu picioarele şi înjură când e trezit:  lyc

Spune că e bine când e foarte bolnavă:  arnica,  apis

Copil încăpăţânat predispus la obezitate:  calc (r.u.)

Nimfomanie în timpul sarcinii:  zinc (r.u.)

Ameliorat când e constipat:  calc,  merc,  psor

Aerul mării agravează:  ars,  kali-i,  mag-m,  nat-m,  nat-s,  sep

Aerul mării ameliorează:  med.

Pofteşte cartof crud:  calc (r.u.)

Mănâncă nisip (dorinţă):  tarent.3, sil.1

Dureri de stomac agravate la contactul hainelor:  am-c,  calc,  kali-bicr,  nat-m,  sep,  lyc

Dureri de stomac ameliorate de haine strânse pe corp:  fl-ac (r.u.)

Senzaţia de urină rece:  agaricus,  nit-ac

Metastaze testiculare  (ne-neoplazice):  abr,  carb-v,  puls

Oxiuri în regiunea genitală la fetiţe:  ferr,  sil,  sulph

Işi conştientizează uterul:  helonias,  murx

Apetit sexual la virgine:  con.2,  plat.3

Apetit sexual la văduve:  apis.3,  lyc.3, orig.3

Plânge când te uiţi la el:  nat-m (r.u.)

Plânge când îi mulţumeşti:  lyc (r.u.)

Plânge relatându-şi necazurile, suferinţele dar nu şi le aminteşte la medic:  kali-c,  puls

Convulsii la copil după o sperietură a mamei:  op (r.u.)

Convulsii după vaccinare:  sil (r.u.)

Convulsii după tuse:  cupr,  ip

Convulsii dacă e pedepsit:  cham,  cina,  ign

Convulsii în timpul sarcinii:  cedr,  cham,  cic,  cupr,  lyc,  mill. Rhus-t, verat-v, zinc

Emaciere după mâhnire, supărare, necaz, îndurerare:  ign, petr,  ph-ac

Emaciere de sus în jos:  lyc,  nat-m,  sars

Emaciere de jos în sus:  abrot,  arg-n

Se ameliorează cu magnetism:  cupr,  puls

Se agravează primăvara:  lach,  puls

Cicatrici cheloide:  sil (r.u.)

Slăbiciune ameliorată după mese:  petr,  sil

Plăgi care se vindecă greu:  lach,  nit-ac,  petr,  sil,  sulph

Copilul ţipă de durere înainte de a urina:  bor,  lach,  lyc,  sars

Micţiuni imperioase la anxietate:  acon,  dig

Enurezis la copii obosiţi:  chin

Diaree la înţărcare:  arg-n,  chin

Emaciere, băieti ca nişte beţişoare:  aur

Copii care fug de acasă,   îşi părăsesc familia:  lyc

Copii care învaţă să meargă târziu:  calc,  calc-p,  nat-m

Copii care invaţă să vorbească târziu:  agar,  bor,  calc-p,  nat-m

Incontinenţă, scaun tare:  aloe,  bell

Incontinenţă, scibale:  aloe, 

Astm după vaccinare:  thuj (r.u.)

Tuse după vaccinare:  thuj (r.u.)

Leucoree la fetiţe:  merc,  sep

Menstre în timpul lactatiei:  bor,  calc,  calc-p,  call,  sil

Menstre la femei bătrâne:  lach,  plat

Menstre suprimate la emigrante:  plat (r.u.)

Menstre suprimate după o baie rece:  acon (r.u.)

Menstre suprimate de supărare:  ign (r.u.)

Menstre suprimate după dezamagire în dragoste:  hell,  ign,  nat-m,  ph-ac

Metroragie după mânie:  cham,  staph

Metroragie după ceai de muşeţel:  china,  ign

Metroragie la alăptare:  sil (r.u.)

Mola hidatiformă:  china,  kali-c,  merc,  nat-c,  sil,  sulph

Işi simte uterul deschis:  lach (r.u.)

Senzaţia de păr pe trahee:  naja,  sil

Edem glotic:  apis,  kali-i

Răguşeşte când ţipă:  bell (r.u.)

Astm după suprimarea unei boli eruptive acute:  apis,  acon,  puls

Somn comatos după suprimarea unei erupţii:  zinc (r.u.)

Somn semiconstient:  bell

Insomnie după abuz de cafea:  nux-v (r.u.)

Insomnie după o bucurie excesivă:  coff (r.u.)

Insomnie prin suprasolicitare intelectuala:  nux-v (r.u.)

Insomnie după umilire:  col (r.u.)

Insomnie după fumat excesiv:  nux-v (r.u.)

Somnoros ziua, insomnie noaptea, durere în tot corpul:  staph (r.u.)

Eforturi zadarnice de a căsca:  lyc

Frisoane la supărare:  gels,  ign

Febră cu cap şi faţă fierbinte, corp rece:  arn,  bell,  op,  stram

Strănută când se uită la soare:  agar,  merc-sol

Transpiraţie doar la trezire:  samb,  sep

Transpiraţie doar la nivelul feţei:  ign

Transpiraţie doar la nivelul corpului:  rhus-tox,  secale

Scapă flatusuri involuntar:  phos (r.u.)

Transpiră în timp ce adoarme, imediat ce inchide ochii:  con,  carb-an

Urticarie alternând cu astm:  calad

Urticarie alternand cu reumatism:  urtica

Urticarie în fiecare primăvara:  rhus-tox

Predispoziţie la tromboze:  ars (r.u.)

Astenie, slăbiciune, debilitate de primavară:  apis.1, bry.3