CUVANT INAINTE

 

Organon-ul artei de a vindeca – este cartea de la care pornești în lungul drum al devenirii, ca medic homeopat dar și cartea la care te întorci de fiecare dată, când apar mari sau mici dificultăți în atingerea obiectivului vindecării bolnavului, cât ar fi el de complex și obscur acest obiectiv. Am scris al „vindecării”, nu al ameliorării sau și mai simplu, dar orb, al tratării bolii, pentru că altfel ar fi prea puțin.

 

De fiecare dată când deschizi această carte și o citești ai impresia că ți-ai însușit cunoștințele de bază ale doctrinei dar, revenind, recitind pasajele de strategie terapeutică, constați că  încă mai ai de învățat din această nesecată operă de căpătâi a homeopatiei hahnemann-iene. Este o operă fără de sfârșit. Te cutremuri, chiar și atunci când atingi apogeul drumului parcurs, de valoarea ei perenă și te înclini cu recunoștință în fața unei asemenea dimensiuni și permanențe, nemaiîntâlnite în studiul medicinii. Pentru că Organon-ul lui Hahnemann este valabil pentru întreaga medicină nu numai pentru medicina homeopatică.

 

Neglijarea, din grabă sau din altă culpă, a înțelegerii profunde a „Organon-ului artei de a vindeca” sau abandonarea studiului acestei opere, este singura explicație a eretismelor ce încă mai apar în practicarea acestei discipline terapeutice complexe, care are un singur și mare nume corect „ Homeopatie”, unele erori vrând să se înscrie tendențios, ca inovații ale metodei, de fapt un fel de inovație a unui meșteșug fără unealtă.

 

Interesant este faptul că această piatră unghiulară a doctrinei, extrem de concisă și condensată, chiar lasă în mod real posterității rezerve imense ale continuei sale evoluții și sincronizări cu faptele, pentru că această lucrare are acea temelie solidă care rezistă vremurilor și comandamentelor evoluției gândirii umane și luminează ca un far pe cei ce se pun în slujba sănătății omului. Medicii homeopați o știu înaintea altora, împreună cu bolnavii pe care-i îngrijesc.

 

În anul împlinirii a 250 de ani de la nașterea doctorului Samuel Christian Hahnemann, părintele Homeopatiei, apariția unei noi ediții jubiliare, îmbunătățite prin grija binecunoscută și cu acuratețea unui homeopat sensibil cum este Dr. Ofelia Lugojan-Ghenciu – și a celorlalți prețioși colaboratori – demonstrează chiar axioma referitoare la permanența valorii textului hahnemann-ian al celei de a 6-a ediții a Organon-ului și a dezvoltării teoriei și practicii homeopatice – ca o știință și o artă în acelați timp, readucând în actualitate, medicinii totale, noblețea actului medical și în mod infinit, șansele în plus pe care homeopatia, alături de celelalte părți ale medicinii, le poate oferi în vindecarea bolnavilor.

 

Dr. Ioan Teleianu

Președinte al Societății Române de Homeopatie


23 martie 2005