În continuarea aprofundării studiului remediilor şi nozodelor predate la cursuri, prezentăm traducerea lucrării regretatului Dr. Jacques Hui Bon Hua, homeopat francez de origine vietnameză, ale cărui scrieri excelează prin atentă documentare, claritate şi sistematizare.

Traducerea şi tehnoredactarea o datorăm colegului Dr. Teodor Sandu care a răspuns cu promptitudine chemării noastre.


Dr. Ioan Teleianu

 

 

 

CARCINOSINUM

Studiu patogenezic şi clinic

 

Dr. Jacques HUI BON HOA

 

Lui Gibson MILLER îi plăcea să spună că dacă ar fi trebuit să aibă un singur remediu, ar fi ales Sepia. Sunt sigur că dacă acest mare homeopat ar mai fi trăit, ar fi zis Carcinosinum. Acesta este nosodul cancerului, mai precis sarcodul. Conform lucrărilor Profesorilor D.-M. FOUBISTER şi W.Lees TEMPLETON, de la Facultatea de Homeopatie din Londra, acest remediu este trecut în acelaşi rând cu Sepia, Sulfur, Lycopodium, Phosphorus, şi alte remedii constituţionale, pe care le depăşeşte mult prin frecvenţă.

 

Preparaţia utilizată de FOUBISTER şi TEMPLETON în clinică şi elaborarea patogenezei sale este preparaţia originală a Carcinosinum-ului. Nu i se ştie originea. El provine din Statele Unite şi ar fi extras dintr-un epiteliom de sin. Mai târziu, alte experimente au fost reluate în clinică cu o duzină de surse de Carcinosin, furnizate de serviciul SPITALULUI REGAL de HOMEOPATIE din Londra, în acelaşi timp cu vechiul Carcinosinum. Prepararea tuturor acestor remedii fu încredinţată lui A.NELSON&CO. Şase dintre ele au fost reţinute şi actualmente sunt utilizate curent. Acestea sunt :

 

- Carcinosin adeno stom extras din epiteliom de stomac;

- Carcinosin adeno vesica extras din epiteliomul de vezică urinară;

- Carcinosin intest co extras din epiteliomul de intestin şi al vezicii urinare;

- Carcinosin scir. mam. extras din schirul sinului;

- Carcinosin squam. pulm. extras din epiteliomul plămânului şi Carcinosin, sursa primitivă, a cărui origine nu e cunoscută, dar care rămâne cel mai folosit, pentru că experienţele patogenezice şi clinice au fost făcute cu el şi pentru că acţiunea sa este cea mai suplă. În opinia Profesorului FOUBISTER noile preparate Carcinosin ar fi prea “violente”.

A sosit deci timpul să prezentăm homeopaţilor un studiu despre Carcinosinum (în maniera Doctorului DUPRAT care ne este atât de familiar). Datele sunt extrase în întregime din lucrările Profesorului D.-M. FOUBISTER, care a descris simptomele generale şi mentale ale acestui remediu şi i-a alcătuit portretul : aceste lucrări sunt consemnate în numărul din Iulie 1958 al “British Homeopathic Journal”, despre a cărui traducere în franceză s-a referit Dr. E. SCHEPENS din Bruxelles şi acelea ale Profesorului W.-L. TEMPLETON care ne-a dotat cu o foarte frumoasă patogenezie, publicată în numărul din Aprilie 1954 în acelaşi jurnal.

 

I – TABLOUL INDIVIDUAL CARACTERISTIC

 

A. TIPOLOGIA

FIZICĂ : Dacă ne vom raporta la lista remediilor asociate a lui FOUBISTER şi la clasificările acestor remedii după constituţiile biochimice ale lui VANNIER şi BERNARD, vom vedea că Carcinosinum convine tot aşa de bine carbonicului(Sulfur, Lycopodium), fosforicului (Natrium mur., Ars alb., Phosph.), cât şi sulfuricului lui BERNARD (Sulfur, Natrium sulf., Psorinum, Natrium mur.). Nici un remediu din lista fluoricilor lui VANNIER nu figurează pe lista lui FOUBISTER.

FACIES : Tentă cafeniu-închisă, de “cafea cu lapte” cu numeroşi nevi pigmentari şi scleroticile albăstrii (FOUBISTER).

PSHIHISM : Experimentele lui TEMPLETON evidenţiază bine un fel de torpoare cerebrală, o amorţire, o inerţie cerebrală care agravează o senzaţie de constricţie cefalică. Bolnavul este apatic, şi nu răspunde întrebărilor care i se pun. Este distrat şi se irită. Travaliul cerebral, lui îi este foarte penibil. FOUBISTER a pus bine în evidenţă acţiunea benefică a Carcinosinum alături de cea a lui Medorrhinum în tratamentul copiilor arieraţi şi al micilor mongolieni. Pe de altă parte, J.CLARKE scrie că Carcinosinum era utilizat în tratamentul bolnavilor mentali cu tendinţă de suicid, având antecedente hereditare de cancer. Iată acum simptomele mentale extrase din experienţa clinică. Ele sunt foarte importante. Se admite că baza prescripţiei este fondată pe această categorie de simptome la care se adaugă simptomele obţinute din experimentări. Toate îi aparţin lui FOUBISTER.

-Frică fundamentală, sau frici prelungite, sentimentul că este nefericit.

-Anticipare, care se traduce prin neliniştea care merge uneori până la angoasă când copiii sau soţia întârzie să se întoarcă şi la cei tineri prin frica de a nu eşua la examen. Acesta e un simptom constant al lui Carcinosinum şi care mi-a facilitat mereu cercetările. Lista remediilor care prezintă anxietate de anticipare devine astfel următoarea : Arg.n., Carbo.v., CARC., Gels., Lyc,., Med.,Plb., Ph.ac., Sil. şi Thuya.

-Grija pentru detaliu, precizia exagerată, chiţibuşar ca Ars. , Nux. , Anacard şi Graphites (FOUBISTER)

-Încăpăţânat ca Tuberculinele.

-Simţul ritmului şi plăcerea de a dansa ca Sepia (FOUBISTER)

-Sensibilitate la muzică, care îl face să plângă uneori : Carc., Digitalis, GRAPH., Kreos., Kali nit., NAT. C., Natrium sulf., Nux v. şi Thuya. De notat că Nux şi Carcinosin sunt singurele două remedii din materia noastră medicală care sunt în acelaşi timp şi încăpăţânaţi şi sensibili la muzică. Noi avem astfel interesul de a asocia aceste două simptome în anamneză pentru a prescrie rapid.

-Ca şi Sepia lui Carcinosinum îi place să contemple fulgerele (FOUBISTER)

-Ca şi Phosphorus, el dovedeşte multă simpatie pentru ceilalţi.

-Ca şi Medorrhinum, este foarte sensibil la reproşuri, simptom de sicoză, şi care trebuie căutat la secţiunea generalităţi, rubrica sicozei a noului repertoar al lui KENT.

În fine, am remarcat că Carcinosinum are adesea ticuri bizare: unul din bolnavii mei bătea în mod constant cu extremităţile degetelor pe capul fraţilor lui; un altul muşca delicat extremitatea degetelor copilului, unul după altul, pe lăţime; încă nu şi-a pierdut acest obicei la 40 de ani. Sau tot aşa Carcinosinum îşi smulge pielea din jurul unghiilor. Dr.TEMPLETON semnalează clipirea ochilor, care este un simptom foarte frecvent întâlnit şi foarte important de Carcinosinum. Grimase, toate felurile de grimase. Toate simptomele pe care le vom descrie în continuare sunt foarte particulare pentru Carcinosinum, deci au o importanţă deosebită şi le datorăm lui FOUBISTER.

 

B. MODALITĂŢI ŞI REACŢII CARACTERISTICE

AGRAVĂRI ŞI AMELIORĂRI:

Agravare sau ameliorare prin căldură, sau prin frig, sau destul de sensibil atât la frig cât şi la căldură. Foarte caracteristică este influenţa mării, în agravare sau ameliorare ca şi Medorrhinum şi Natr.mur.. Profesorul FOUBISTER dovedeşte că Medorrhinum este oarecum agravat la marginea mării şi că Natr.mur. este în 50% din cazuri ameliorat de climatul marin. Sau, agravare pe coasta Atlanticului şi ameliorare pe coasta Mediteraneană sau invers (în Marea Britanie, ameliorare pe coasta de est sau viceversa, constată FOUBISTER)

-Agravare dezbrăcându-se (tuse, piele) ca Rumex

-Agravare când vorbeşte şi când râde (tuşeşte) ca Phosph.

-Ameliorare după un somn scurt.

CAUZALITĂŢI: Antecedente familiale de cancer, diabet, tuberculoză, anemie pernicioasă, sau un amestec de asemenea afecţiuni (FOUBISTER); sifilis ereditar (Cooper); antecedente personale de tuse convulsivă şi de pneumopatii acute la vârstă mică (FOUBISTER).

SENZAŢII: BĂTĂI, PULSAŢII (TEMPLETON).

SECREŢII: acre, groase.

DORINŢE şi AVERSIUNI: dorinţă sau aversiune pentru sare, ouă, grăsimi, fructe (FOUBISTER). Sau dorinţă pentru unul din aceste alimente la un moment dat la copil, şi imediat apoi dezgust pentru acelaşi aliment în alt moment (FOUBISTER).

ALTERNANŢĂ: alternanţa simptomelor ca Lac. caninum şi Sepia (FOUBISTER).

PERIODICITATE: după-amiaza, între orele 13-18 (TEMPLETON).

CONCOMITENŢĂ: numeroşi nevi pigmentari, în particular tip Lentigos, care sunt patognomonici. Celelalte remedii care au nevi pigmentari sunt: Calc., Carb.v., Graph., Nitri ac., Petr., Ph.ac., PULS., Sil., Sulf., Sulf.ac., Tarent., Thuya.

Sclerotice albastre, clipirea ochilor.

 

SOMN: somn agitat. Dificultate pentru a adormi (Puls.); somn tulburat; trezit de TRESĂRIRI: vise excitante; hiperideaţie (Coffea); rămîne treaz cea mai mare parte a nopţii (experimentele lui TEMPLETON).

INSOMNIE: Poziţie genupectorală, zisă încă de „rugăciune mahomedană”, ca Medorrhinum (50% din copiii Carcinosin). Lista remediilor care adoptă această poziţie pentru a dormi, după FOUBISTER, este următoarea: Carcinosin., Calc. phos., Lycop., Medorrhinum, Phosph., Sepia, Tuberc.

Poziţie culcat pe spate, cu mâinile ridicate deasupra capului (Puls.)

 

 

C. SIMPTOME GHID (W.L.TEMPLETON)

CAP: cefalee pulsatilă, lateralitate dreaptă supraorbitară, profundă (Tub.). Senzaţie de constricţie cerebrală.

OCHI: Bătăi ale pleoapelor.

O.R.L.: Senzaţia unei MASE (bulgăr); senzaţie de durere la nivelul PALATULUI, agravată de băuturi calde, ameliorată de frig; agravare dimineaţa şi seara (LACH.). (Această localizare la nivelul palatului este foarte curioasă şi în consecinţă de mare importanţă, după cum remarcă Dr. TEMPLETON).

GURA: gingii delicate, dureri dentare; ulceraţii.

APARAT RESPIRATOR: tuse; tuse gastrică (Bry.) provocată de o gâdilătură în fosa suprasternală. Agravare prin căldură, într-o cameră încălzită, în aer rece (Rumex); agravată de râs când vorbeşte (Phosph., Rumex); agravare la schimbarea lenjeriei (Rumex); agravare când cască (Natrium sulf.).

APARAT CARDIO–VASCULAR: palpitaţii violente cardiace, bolnavul le aude, le resimte (Spigelia).

Senzaţie de constricţie la inimă.

Opresiune toracică, cu dorinţa de a inspira profund (Ignatia)

APARAT DIGESTIV: senzaţie de constricţie, durere ameliorată prin presiune, aplecându-se, cere băuturi calde (Mag. phos.).

Constipaţie, absenţa senzaţiei de scaun (Opium).

Scaune uscate şi dure.

SPATE şi MEMBRE: TRESĂRIRI musculare în coapse, braţe şi spate.

Îndurerare, slăbiciune, oboseală şi amorţeală în coapse, ameliorate după un somn scurt (foarte marcat). Dureri în gambe, ameliorate de căldură şi mişcare moderată (Puls.); agravare la mişcări RAPIDE.

TEGUMENTE: erupţie acneiformă a feţei. Rash între umeri; agravare când se descoperă (a

vedea tusea)

 

II – CORESPONDENŢĂ CLINICĂ

 

Arieraţie mentală; artritism; astm; cefalee; confuzie mentală; constipaţie; distonii neurovegetative; oboseală oculară; flatulenţă; grimase; impotenţă sexuală; insomnii; insuficienţă hepatică; masturbare; migrenă; mongolism; orgelet; palpitaţii cardiace; paralizie facială; parazitoze intestinale; R.A.A.; sacralgie; sciatică; ticuri; tuse; ulceraţia mucoaselor.

În privinţa indicaţiei de Carcinosinum la canceroşi, prof. FOUBISTER scrie:

“Trebuie să remarcăm că nu este probabil, fără pericol, de a da Carcinosin la pacienţii suspecţi de cancer. A fost folosit prea des în tratarea cancerului . Într-un articol scris într-un număr din “Homśopathic Recorder”, se zice că Carcinosin calmează durerile în cancerul de sân. Nu este posibil de a găsi un singur caz clinic în care cazul să fi fost tratat cu Carcinosin singur, şi este foarte îndoielnic ca folosirea sa să fie utilă în cancer. Din contră, cu cât te îndepărtezi de cancer, cum se întâmplă în copilărie, cu atât mai bine Carcinosin acţionează ca remediu constituţional”.

 

 

III – DATE ESENŢIALE PENTRU PRESCRIEREA CARCINOSINUM-ULUI

 

Dr. FOUBISTER dă indicaţiile următoare pentru prescrierea Carcinosinum-ului :

1. Antecedentele familiale de cancer, diabet, tuberculoză, anemie pernicioasă ;

2. Antecedentele personale de tuse convulsivă şi pneumopatii acute la vârstă mică ;

3. Apetitul : dorinţă sau aversiune faţă de sare, lapte, ouă, grăsimi, fructe ;

4. Poziţia genu-pectorală în timpul somnului ;

5. Remedii asociate : bolnavul se aseamănă cu două sau mai multe din aceste remedii ; sau remediul aparent indicat nu acţionează sau nu are decât o acţiune de foarte scurtă durată.

6. Aspectul bolnavului şi „Lentigos

 

Trebuie să fie prezente una sau mai multe din aceste condiţii.

 

 

IV – RELAŢII

 

Complementare: Tuberculinele, Medorrhinum, Sepia, Syphilinum, Natrium muriaticum (şi pentru BURNETT deasemenea), Calcarea phosphorica, Dysentery Co, Lycopodium, Phosphorus, Psorinum, Arsenicum iodatum, Pulsatila, Sulfur, Natrium sulfur, Opium, Alumina, Staphysagria, Nux vomica, Dioscorea (FOUBISTER).

Nozode intestinale asociate: Nogrowth, Cocci şi Yeast (W.L. TEMPLETON & J. PATERSON).

Auto-isopatice: câţiva bolnavi care au răspuns la Carcinosinum dar a căror ameliorare a fost de scurtă durată, au beneficiat de un auto-isopatic. Eu utilizez Mucus Faringian în diluţia 30CH, doză unică.

 

 

V – DILUŢII

 

Diluţiile propuse de laboratoare: (1)

- C. adeno stom -------------------------> 6 CH, 12 CH, 30 CH, 200 CH, M

- C. adeno vesica ----------------------->  6, 12, 30

- C. Intest Co ----------------------------> 6, 12, 30

- C. scir.mam. ---------------------------> 6, 12, 30, 200

- Carcinosinum -------------------------> 30  200 M  10 M  50 M  CM

 

 

VI – APLICAŢIE

 

OBSERVAŢIA Nr. I (SERE – HUI BON HOA)

Observaţie şi bolnav prezentaţi la reuniunea Societăţii de Medicină Homeopatică din Aquitania la 11.03.1962.

Dna. F., 78 ani, pensionară trimisă în Septembrie 1961 de medicul său pentru bilanţ cu ocazia unui icter, care trimitea cu gândul la posibilitatea unei neoformaţii, având în vedere vârsta bolnavei.

ISTORICUL BOLII:

Mai întâi a apărut o astenie uşoară, care s-a accentuat apoi în mod notabil, restrângând activitatea fizică a bolnavei care, fără a făcea sport, se vede constrânsă totuşi la un repaus forţat, aşezându-se când pe un scaun când pe altul, fără ca să fie posibil să se consacre oricărei activităţi fizice. Mai mult, prezintă şi unele precordialgii la efort. Atunci apelează la medicul de familie care ne-o trimite spre examinare.

ÎN ANTECEDENTE se constată:

- o „gripă spaniolă” în 1917, foarte gravă, din cauza căreia era să moară, dar care s-a remis în cele din urmă.

- o hipertensiune arterială uşoară 23-11, tratată cu Sarpagan, prost tolerat, apoi Anaprel, mai bine tolerat.

- soţ decedat cu neo de colon.

- o bunică care ar fi murit deasemenea de un neo (??)

la EXAMEN CLINIC se constată că bolnava e obosită; am fost imediat frapat de tenta sa de „cafea cu lapte”, dar nu se constată icter. Nu are nici hepatomegalie, nici splenomegalie. Scaunele nu sunt decolorate, urina clară, de aspect normal. Ascultaţia cardiacă indică prezenţa extrasistolelor. Ascultaţia pulmonară este normală. Refexele sunt normale. Palparea zonelor ganglionare dă rezultate normale.

 

EXAMENE DE LABORATOR

- N.F.:

G.R: 3.860.000; Nr. leucocite 7200 – Hb: 78%; V.G.:1; Polinucleare neutrofile: 47%. Polinucleare bazofile: 1%; Polinucleare eozinofile: 2%; limfocite mici: 32%; limfocite mari: 14%: Monocite: 4%.

- V.S.:

Prima oră: 35mm; a II-a oră: 58mm; T.Quick: 88%.

- Teste hepatice de floculare: Gros: 3,5 (N>2 CM3); Tymol: 24 Vernes, 34 Mac Lagan (N<15 U.V.); Kunkel: 36 Vernes(N<40)

- Ureea sangvină : 0,18 ; Glicemie : 0,88 ; Colesterol : 240. Bilirubina totală : 4 mg ; Bilirubina directă : 3mg (N = 0), Bilirubina indirectă : 1 mg (N<8 mg/l).

- Protide sangvine: 72 g/l

- Potasiu seric: 170 mg/l

- E.C.G.: Ritm sinusal, puls 70/min; bloc complet de ramură dreaptă a fasciculului Hissian.

Colecistografie : Vezicula biliară opacifiată, un pic mărită de volum, cu o curbură în sifon. După Boyden, evacuare normală în cursul primelor două ore.

- Radiografie cord-pulmon : imagine de artrită cu hipertrofie de V.S.

- Tranzit digestiv – fără imagini de leziuni organice foarte caracteristice; fără hernie hiatală, fără reflex gastro-esofagian. Colită importantă cu diverticuloză parţială.

CARACTERISTICI INDIVIDUALE:

Aspect de Carcinosinum tipic, cu tenta „cafea cu lapte”; nevus enorm pigmentar frontal, nevi multipli; sclerotice albăstrui.

- sensibilă la căldură

- foarte meticuloasă, foarte chiţibuşară.

- anxietate de aşteptare

CONCLUZIE:

Bolnavă astenică, a cărei tentă Carcinosinum-tipică a făcut să se pună diagnosticul de icter. Stare cancerinică. Carcinosinum tipic atât din punct de vedere morfologic cât şi fizic.

TRATAMENT:

Carcinosinum 200 CH, în doză unică.

REZULTATE:
Ameliorare netă începând cu a 7-a zi de tratament. Dispariţia asteniei, dispariţia precardialgiilor, bolnava îşi reia activitatea normală. Nu a avut reacţăă de agravare. La 23 februarie 1962, bolnava continuă să fie bine. Tenta rămâne aceeaşi. T.A: 190/10 (la Vaquez). Fără medicamente.

 

OBSERVAŢIA Nr. II

Doamna B. , 42 de ani, institutoare, prezintă de 8 zile, o durere fesieră dreaptă, durere de intensitate medie, împiedicând totodată somnul.

MODALITĂŢI:

- Agravată la paşi falşi

- Agravată când stă aşezată mult timp

- Agravare când stă culcată

- Agravare când stă în picioare

la EXAMENUL CLINIC se constată:

- Semnul LASEQUE + + +.

- Prezenţa unui cordon reumatismal de 2 cm lungime, de grosimea unui creion, pe marginea dreaptă a sacrului, centrul durerii, care iradiază până la pliul fesier

- Sclerotice albăstrii

- câţiva “lentigo”

Carcinosinum 200 CH, o doză.

Durerile sunt net ameliorate a doua zi după administrarea remediului şi au dispărut complet în ziua următoare. În acelaşi timp bolnava resimt o stare de bine general, o euforie mare, şi un dinamism accentuat. Nu a avut reacţie de agravare.

Celelalte simptome sunt următoarele :

- Sensibilitate la căldură

- Dorinţă de dulciuri

- Dorinţă de mâncăruri foarte asezonate

- Sensibilitate la muzică

- Sensibilitate la zgomot

- Sensibilitate la reproşuri

- Sensibilitate superficială exagerată

- Anxietate de anticipaţie

ANTECEDENTE :

În afară de bolile obişnuite ale copilăriei, crup grav la 5 ani ; leucoree cronică când era fetiţă mică. Tatăl ei şi doi unchi au murit de cancer. Nu există tuberculoşi în familie.

 

OBSERVAŢIA Nr. III

Doamna B. , 38 de ani, fără profesie, suferă de astm. Crizele survin în fiecare seară, la culcare, niciodată ziua, fără crize, dar cu wheezing şi care obligă bolnava să se scoale. Ele cedează la supozitoare de teofilină. Astm ameliorat de extracte hepatice şi agravat după mese copioase, fripturi, mezeluri, crustacee.

ANTECEDENTE :

Personale : astm infantil până la pubertate (12 ani), apoi reluat de la 30 de ani până în prezent.

Tuse convulsivă : după tusea ei convulsivă...

Ereditare : bunica din partea mamei decedată de cancer.

Colaterale : o verişoară primară şi un nepot astmatici.

la EXAMENUL CLINIC :

- se constată respiraţie normală (are criză numai seara), dimpotrivă, constat un meteorism abdominal important. Ficatul nu este sensibil la palpare şi dimensiunile lui sunt normale. Este frapant faptul că membrele inferioare sunt subţiri în raport cu corpolenţa bolnavei (medie). Se notează încă prezenţa de “lentigo” mari, multipli. Altfel, nimic de semnalat. Colesterol : 1,30 g.

A fost tratată timp îndelungat cu remedii homeopatice în altă localitate. Este un caz clasic care se întâlneşte frecvent şi de obicei se prescrie Pertussinum, Carbo veg., Nux vomica, Streptococcinum şi alte remedii. Au fost notate unele vindecări.

Eu completez observaţia mea cu simptomele generale şi simptomele mentale care sunt următoarele :

-Agravare la căldură

-Ameliorare în aer liber

-Agravare la vânt

-Agravare la lună nouă

-Neinfluenţată de furtună şi la malul mării.

-Se satură repede.

-Doreşte dulciuri

-Doreşte lichide/băuturi calde

-Dezgust de grăsime

-Somn neregula, agitat

-E foarte nervoasă, se aprinde repede, se supără uşor, întotdeauna la contrazicere

-Frică să nu aibă cancer ca mama sa.

-Ordonată, dar nu împinsă la extrem

-Nu este sensibilă la muzică în mod special

-Prezenţă de lentigo multipli

-Toate aceste simptome sunt bine definite

Lycopodium 30CH nu a fost urmat de nici un efect pozitiv.

Pentru raţiunile următoare :

1- Remediul, aparent bine indicat, nu acţionează : condiţia nr.5 a lui FOUBISTER

2- Antecedente ereditare de cancer : condiţia nr.1 a lui FOUBISTER

3- Prezenţa de lentigo mari, multipli : condiţia nr.6 a lui FOUBISTER

4- Lycopodium nu îndepărtează teama de boală, şi este complementar lui Carcinosinum, condiţia nr.5 a lui FOUBISTER.

A fost administrată o doză unică de Carcinosinum 200CH şi bolnava s-a vindecat în 9 zile, cu flatulenţa sa şi o leucoree pe care nu a semnalat-o, fără agravare.

 

OBSERVAŢIA Nr. IV

Doamna J., 52 ani, fără ocupaţie, suferă de insomnie. Doarme rău încă de la vârsta de 15 ani, şi starea ei se agravează contionuu. În cea mai mare parte a nopţii nu închide ochii (cf. patogeneziei Dr. TEMPLETON). Plânge în timp ce relatează istoricul (Kali c., Med.,  PULS ., SEP.)

ANTECEDENTE :

Histerectomie pentru fibrom în urmă cu 3 ani. Flebită post-operatorie cu două embolii. Anestezie cu pentotal.

- Bunicul decedat de cancer ;

- un unchi cu t.b.c. ;

- o mătuşă cu t.b.c. ;

- un văr tuberculos ;

EXAMEN SISTEMATIC

Nu se constată nimic particular, în afară de o înroşire cronică a conjunctivelor.

Simptomele generale şi simptomele mentale sunt următoarele :

- Agravare la căldură, agravare într-o cameră caldă

- Ameliorare în aer liber

- Caută aer liber

- Dezgust de grăsimi

- Agravare la consumul de lapte

- Timiditate excesivă

- Plânge uşor

- Plânge în timp ce îşi spune istoricul medicului

- Foarte sensibilă, foarte emotivă

- Îi place consolarea, dar spune că nu are pe nimeni care să o consoleze

- Se plânge de toxicitatea medicamentelor uzuale

- Un lentigo enorm pe spate (Puls. prezintă acest simptom cu grad înalt)

Toate simptomele sunt bine definite

Pulsatilla 7 CH, 9 CH, 30 CH, luate 3 zile consecutiv, nu a dat nici un rezultat.

Pentru raţiunile următoare :

1- Remediul aparent bine indicat nu acţionează : condiţia nr.5 a lui FOUBISTER

2- Antecedentele familiale de cancer, tuberculoză : condiţia nr.1

3- Prezenţa unui lentigo mare pe spate : condiţia nr.6

4- Pulsatilla este complementar lui Carcinosinum : condiţia nr.5 a lui FOUBISTER

Am prescris o doză mică de Carcinosinum 200CH care a vindecat bolnava fără vindecare

 

OBSERVAŢIA Nr. 5

Doamna M., 26 ani, fără ocupaţie, mă consultă pentru o tentă galbenă cronică. Anamneza arată că suferă de migrenă, constipaţie şi insomnie.

ANTECEDENTE:

Personale : febră tifoidă la 2,5 ani ; peritonită purulentă la 8 ani ; difterie ; rujeolă ; varicelă

Ereditare şi colaterale : Tatăl decedat de uremie ; Bunica decedată de un cancer de rect. Nu are tuberculoşi în familie.

Simptomele generale şi mentale sunt următoarele :

- Frilozitate mare

- Se sufocă într-o cameră încălzită 

- Enervată înainte şi în timpul furtunii

- Dorinţă de ouă

- Dorinţă de mâncăruri cu mirodenii, picante

- Poziţia în timpul somnului - pe burtă

- Foarte susceptibilă, tresare la zgomote bruşte

- Ameliorată de exerciţiul fizic

- Prezenţa a numeroşi lentigo

la EXAMENUL SISTEMATIC :

Se notează conjunctive foarte galbene, tentă gălbuie. Ficatul nu este dureros la palpare ; are dimensiuni normale. Splina nu e palpabilă. Nu are meteorism abdominal. Nimic în plus.

Carcinosinum 200CH, doză unică.

Foarte nervoasă imediat după administrarea Carcinosinum-ului. Canalizez reacţia făcând o şedinţă de acupunctură:

Dispersie la: T.R.10, T.R.3, M.C. 6, V.60, E.45, V13.

Echilibrul s-a restabilit imediat.

Chiar din a doua zi de tratament, icterul s-a ameliorat, pentru a dispare complet împreună cu insomnia, constipaţia şi migrenele.

Interesul acestei observaţii rezidă în canalizarea reacţiei prin acupunctură. Apropo de acest fapt, Dr.FOUBISTER notează adesea o reacţie febrilă după a zecea zi de tratament, reacţie care se înţelege destul de bine dacă admitem împreună cu McDONAGH şi Rudolph STEINER că există două boli fundamentale: una inflamatorie,şi alta de formare de tumori; această reacţie febrilă (cf. antecedentelor personale infecţioase) putând fi considerată ca o reacţie contra tendinţei ereditare (FOUBISTER)

Iată 12 observaţii alese de Pr FOUBISTER pentru a ilustra acest remediu. Traducere în franceză a doctorului SCHEPENS, din Bruxelles.

 

OBSERVAŢIA Nr.I (FOUBISTER)

Fetiţă de 10 ani, văzută pentru prima dată în 1952. Bolnavă de astm, încă de la 18 luni de viaţă, survenit în urma groazei în timpul unui bombardament. După un tratament ortodox, părinţii o prezintă unui osteopat. După ce două şedinţe de tratament au eşuat, fu trimisă la Sheperds Bush Clinic.

Istoric trecut : pneumonie la 1 an, tuse convulsivă la 9 ani, urmată de o agravare de astm timp de 6 luni.

Istoric familial : diabet din ambele părţi ale familiei, fără istoric de cancer.

Mental :

- Plânge când este mustrată

- Aversiune pentru grăsimi şi ouă

- Alergică la ouă, intoleranţă la mirosul de ouă

- Astm ameliorat la mare

Aspect :

- Tentă de “cafea cu lapte”

- Nevi numeroşi

- Sclerotice albăstrii

Primeşte Carcinosinum urmat de agravare, apoiu ameliorare progresivă.

În cei 5 ani care au urmat, copilul a primit 4 doze de Carcinosinum 200 şi o doză de 1000 CH. Singurul remediu intercurent a fost Phophorus 6 pentru un puseu acut. Actualmente este vindecată. Nu a avut decât 6 crize de la debutul tratamentului. Nimic de semnalat după un an.

 

OBSERVAŢIA Nr.II (FOUBISTER)

Copil având tipul Carcinosinum, şi în istoricul bolnavului, nici o afecţiune în raport cu acest remediu. Văzut pentru prima dată la vârsta de 11 ani, are de 2 ani o nefrită cronică în urma unei crize acute :

- 6/1000 albumină

- Câţiva cilindri granuloşi

- Multe leucocite

- Multe celule epiteliale ale căilor urinare inferioare

- Ureea sanguină, 22 mg %

- Un prognostic foarte grav

Boli anterioare : tuse convulsivă, oreion, amigdalite, enurezis (care s-a vindecat greu)

Istoric familial – nimic

Simptome mentale şi generale :

Aparenţă tipică:

- Tentă de “cafea cu lapte”

- Nevi numeroşi

- Sclerotice foarte albastre

- Dorinţă de sare şi de ouă

- Aversiune pentru lapte

- Doarme bine

Carcinosin 30,200,1000 CH. La o lună este văzut de un altul la spital, care îi dă Sepia. Are o ameliorare mare a stării generale şi albumina a diminuat progresiv până la 1/1000. Din acel moment urini normale ; uneroi se găseşte un pic de albumină. Zece luni mai târziu, din cauza urmelor de albumină, a primit B. coli mutabile 200. Noua analiză a urinei arată absenţa albuminei. Asta se întâmpla acum un an şi apoi nu a mai avut recădere.

 

OBSERVAŢIA Nr.III (FOUBISTER)

Acest caz ilustrează utilizarea Carcinosinum-ului, când un remediu aparent bine indicat (în acest caz Natrium mur.) nu produce nici un efect.

Un bărbat de 50 de ani m-a consultat, în urmă cu 2 ani, pentru un astm care dura de 8 ani.

Boli anterioare :

- Migrenă, care a încetat chiar când a început astmul.

- Un şoc traumatic la vârsta de 21 de ani.

- Amigdale şi vegetaţii adenoide îndepărtate în copilărie.

Istoric familial :

- Mama cancer de intestin, tatăl ulcer peptic

Simptome mentale şi generale :

- Simpatie pentru ceilalţi

- Sensibil la muzică

- Foarte sensibil la medicamente întotdeauna la acide

- Aversiune pentru sare

- Mai bine în general seara

- Astm agravat pe timpul umed

- Astm agravat la ora 10 dimineaţa

- Se simte mai bine pe timp răcoros

Primeşte Natrium mur. 30, 200, 1000 şi are o ameliorare, dar are o recădere după 15 zile. Urmează o nouă serie de 200, M, 10 M. Un pic de ameliorare şi o nouă recădere. Apoi Natrium sulf. fără ameliorare reală. Reflectând la caz, mi-am spus că Natrium mur. ar fi trebuit să aibă în mod normal un efect mult mai bun. De fapt, nu aveam nimic mai bun; nu aveam nici o indicaţie netă pentru un alt remediu.

Luând în considerare relaţiile dintre Natrium mur. şi Carcinosin, cu istoricul mamei care a avut cancer, bolnavul primi Carcinosin 200 CH, urmat de multe luni de linişte din punct de vedere al astmului.

I-am dat o a doua doză, urmată de o lungă perioadă de bine şi o ameliorare considerabilă a stării generale.

 

OBSERVAŢIA Nr.IV (FOUBISTER)

Acest caz ilustrează o situaţie în care un remediu bine ales, Sepia, n-a avut efect.

O femeie de 30 de ani suferea de furuncule în ureche, alternând de la o ureche la alta. Chimioterapia a ajutat la vindecarea furunculului, dar nu a împiedicat recidiva. Bolnava nu era scăpată de abces mai mult de o săptămână sau două, apoi se producea o recidivă.

Simptome :

- Detestă consolarea

- Imposibilitate de a plânge, chiar la moartea mamei sale (moartă de un cancer uterin)

- Greţuri şi vărsături la începutul menstrelor

- Senzaţie de “Bearing-down” în momentul ciclului menstrual

- Durere de cap înainte de furtună

- Obosită dimineaţa, mai bine seara

- Transpiraţie abundentă, foarte urât mirositoare

Natrium mur. şi Gelsemium sunt triste, dar nu pot să plângă. În acelaşi timp, care conţine Natrium mur., părea cea mai bună indicaţie pentru ansamblul simptomelor. S-a dat deci acestei bolnave Sepia 30, 200, 1000, o doză în fiecare zi, trei zile consecutiv. Bolnava avu o săptămână de agravare, apoi 6 săptămâni de ameliorare. Simptomele din acea vreme erau ameliorate, şi apoi reapariţia simptomelor. O nouă doză de Sepia 200, 1000, 10000, care fu urmată de 3 săptămâni de ameliorare, apoi recădere.

Carcinosin 30, 200 ,1000, urmat de o agravare severă timp de o săptămână, apoi ameliorare care a scăpat-o de furuncule timp de 3 ani.

 

OBSERVAŢIA Nr.V (FOUBISTER)

Este vorba despre o fetiţă de 15 ani, care a suferit practic toată viaţa sa de un catar nazal galben şi de răceli frecvente. Această stare s-a agravat de când a avut tuse convulsivă la vârsta de 11 luni.

Boli anterioare :

- Ablaţia amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide

- Rujeolă gravă

- Tuse convulsivă foarte gravă

- toate bolile copilăriei sunt mai grave decât ale fraţilor săi

Istoric familial :

- Mama moartă de un cancer de esofag

Simptome mentale şi generale :

- Timidă

- Doreşte afecţiune

- Îşi roade unghiile

- Doreşte mult să danseze

- Citeşte enorm

- Senzaţie de frică în stomac

- Tresare la zgomote

- Eczemă provocată de angoasă anticipativă

- Tip Carcinosin

Pulsatilla şi Sepia au fost luate în calcul, dar aspectul copilului, tusea convulsivă gravă, faptul că Pulsatilla şi Sepia sunt complementare cu Carcinosin conduseră la prescrierea de Carcinosin adenostom 30, 200, 1000. Carcinosin adenostom fiind ales din cauza fricii resimţite în epigastru, urmată de vărsături produse de angoasa legată de un eveniment viitor. Avu o agravare violentă timp de 8 zile, după care catarurile şi răcelile dispărură pentru un an.

 

 

OBSERVAŢIA Nr.VI (FOUBISTER)

Copil de 9 ani. Încă de la 5 luni suferă de pusee de febră recidivante, mergând până la 40-40,5°C.

Febra nu a fost influenţată de nici un medicament ortodox.

A fost examinat la două spitale: nu s-a găsit nimic.

Simptomele erau cele ale unei crize de acidoză.

Simptome periodice, care nu durau niciodată mai mult de 5 zile, şi aceste crize se puteau declanşa ca urmare a excitării.

Puseele acestea de temperatură erau urmate de scădere în greutate.

Părinţii nu aveau încredere în homeopatie, dar ni s-au adresat în disperare de cauză.

Ca istoric familial, nu era într-adevăr nimic de semnalat.

Se poate semnala că aceste pusee de temperatură s-au ivit pentru prima dată la o lună de la vaccinare, că tatăl a suferit de aceeaşi afecţiune, că s-a vindecat de ea la pubertate.

În acest caz, cel mai bun lucru de făcut era să opresc mai întâi puseele de febră pentru a căpăta încrederea părinţilor şi apoi să fac un tratament constituţional.

Fu administrată Belladonna 30, bazându-mă pe simptomele febrei, de 3 ori pe zi în 24 de ore, şi apoi tot la 6 ore timp de 2 zile.Belladonna ajută mult la scurtarea puseelor de febră în timp şi în intensitate.

Apoi am dat Calcarea phos. 30,200,1000 şi am ca efect reducerea numărului de crize. În fine, Carcinosin adenostom 200, dat acum un an. De atunci, el nu mai avu decât o mică criză în primele 6 luni.

Indicaţia principală fu raportul lui Carcinosinum cu remediile care-i fac serviciul, se înţelege Calcarea phosphorica.

Simptomele sale personale :

- Se bucură de furtună

- Îi plac fructele

- Îi place grăsimea şi slănina

- Doreşte afecţiune

- Suferă de angoasă de anticipaţie

- Visează şerpi

- Foarte tensionată mental

 

 

OBSERVAŢIA Nr.VII (FOUBISTER)

Este vorba de un copil de 13 ani care a suferit de astm bronşic spasmodic de la vârsta de 2 ani.

Boli anterioare :

- Trei atingeri de pneumonie la 3 luni, 12 luni, 18 luni

- Astm debutând după a doua pneumonie

 

Simptome mentale şi generale :

- Tip Carcinosin

- Nevi multipli

- Sensibil la mustrări

- Îi plac grăsimile

- Astm ameliorat întotdeauna la mare

În acest caz era indicat Medorrhinum, cu excepţia dorinţei de carne grasă. Fu dat Carcinosin 200, ca şi complementar pentru Medorrhinum şi în anul care a urmat el avu abia două crize mici de astm.

 

 

OBSERVAŢIA Nr.VIII (FOUBISTER)

Un copil de 9 ani fu adus cu terori nocturne durând de 5 ani. Debutară când i-au fost extirpate amigdalele şi vegetaţiile adenoide. Mama descrise fricile astfel : “Ea scoate ţipete când este adormită. Cînd o trezeşti, răspunde corect şi uită episodul dimineaţa. Odată, ea spuse că a fost speriată de cineva care era după un paravan”

Boli anterioare : nimic

Istoric familial : nimic

Copilul era tip Phosphorus, foarte afectuos, plângăcios, şi terorile nocturne puteau să corespundă foarte bine tipului Phosphorus.

-Dorinţă crescută de a dansa.

-Foarte meticuloasă.

-Simpatie numai pentru animale.

Phosphorus fu dat cu oarecare beneficiu. Mai târziu dădui Opium pentru a antidota spaima şi finalmente Carcinosin. Temerile dispărură timp de 2 ani, apoi vegetaţiile adenoide reapărură, ceea ce a necesitat o nouă operaţie, care aduse din nou terori nocturne, care dispărură după administrarea de Carcinosin 30, 200, 1000.

 

 

OBSERVAŢIA Nr.IX (FOUBISTER)

Un copil de 14 ani, mult subponderal, a fost puternic speriat după internarea la pension la vârsta de 9 ani.

Printre simptomele sale se semnalează :

- Frică de oameni

- Frică de oglinzi

- Îşi ţine temerile ascunse, nu se destăinuie nimănui

Staphysagria, Stramonium şi mai târziu Medorrhinum l-au ajutat ocazional. Carcinosin fu dat la intervale lungi şi actualmente face antrenament militar şi a trecut examenul său de aptitudine fizică, ceea ce în Anglia este un certificat de stare fizică excelentă.

 

 

 

OBSERVAŢIA Nr.X (FOUBISTER)

Femeie căsătorită, 45 de ani.Din tinereţe osteoartrită generalizată : atingere la mâini, la picioare şi la coloană.

Boli anterioare :

- Multe sarcini nervoase

- Abdomen destins

- Lapte în sâni

- Ligatura trompelor la sfatul unui pshihiatru

- Spaimă prelungită ca urmare a intrigilor unui frate sadic

- De obicei bâlbâită, nu poate pronunţa cuvintele conţinând o cifră 8 şi anumite litere.

Istoric familial: nimic

Simptome mentale şi generale:

- Simpatie pentru ceilalţi

- Sentimentală

- Dureri de cap când e furtună

- Adoră să danseze

- Sensibilă la unii oameni

- Gleznele slabe

- Teamă de întuneric

- Nu plânge niciodată

La 8 iunie 1957 primeşte Carcinosin 30,200,1M cu un beneficiu notabil. Mai mult, pacienta poate pronunţa cifra 8.

 

OBSERVAŢIA Nr.XI (FOUBISTER)

Copil egiptean de 5 ani. Guturai recidivant, debilitate. Amigdalectomie la 2 ani.

Boli anterioare : nici o boală a copilăriei.

Istoric familial : cei doi bunici pe linie paternă decedaţi cu cancer

Simptome mentale şi generale :

- Aspect de tip Carcinosin

- Mulţi nevi

- Obstinat, încăpăţânat

- Sensibil la muzică

- Adoră să călătorească

- Aversiune pentru carne grasă

- Adoră tortul de îngheţată

- Aversiune pentru sare

- Sensibil la reproşuri

- Transpiraţii abundente chiar şi iarna

Carcinosin 30, 200, 1M fu dat la 4 mai 1954.

Scrisoare din 26 decembrie 1954 provenind de la tată :

“Febra pe care aţi prevăzut-o a apărut într-adevăr în cursul celei de-a 15 zi şi a durat 24 de ore. De atunci este mult mai rezistent. Nu mai tuşeşte. Nu mai sforăie şi n-a mai contractat nici o răceală, ceea ce este extraordinar, dat fiind că noi trâim într-un climat extrem de debilitant (Africa orientală)”

 

 

 

OBSERVAŢIA Nr.XII (FOUBISTER)

În final un caz tragic de cancer al copilăriei. Este interesant din punct de vedere al tipului Carcinosin. Un copil de 11 ani avea grijă de un copilaş într-o grădină, copilul îi scăpă de sub supraveghere, ieşi în stradă şi a fost lovit de o maşină. Copilul fu atât de şocat încât s-a oprit din creştere şi a dezvoltat ulterior un cancer de ficat din care cauză a murit.

Istoric familial: Bunicul din partea tatălui, mort de cancer, bunica din partea mamei moartă de diabet.

Boli anterioare: rujeolă

Simptome mentale şi generale:

- Dorinţă de afecţiune

- Afecţiune pentru ceilalţi

- Sclerotice albăstrii

- Nevi multipli

- Tentă “cafea cu lapte”

APPENDIX

 

SCIRRHINUM :

BURNETT a fost unul din primii care a utilizat pe larg Carcinosinum şi după el CLARKE. În afară de Carcinosinum, unul din remediile sale favorite a fost Scirrhinum sau Durum, care a fost preparat pornind de la un schir.Simptomul său cheie este o violentă senzaţie de scobire” la nivelul ombilicului. Cu acest remediu, BURNETT a vindecat numeroase cazuri de tumoră de sân. El a vindecat de asemenea o adenopatie mare indurată, cazuri de hemoragie şi varice ale membrelor inferioare. Un bolnav a eliminat un număr considerabil de viermi filiformi după administrarea de Scirrhinum. În cazurile de acest gen, rebele la tratament, unde Cina şi Teucrium dau puţin, CLARKE, de la care provin aceste însemnări, a obţinut rezultate bune cu Scirrhinum.Orarul său de agravare merge de la 17-18 p.m. şi în mod regulat toată noaptea.

 

CARCINOMA

KENT scrie în ale sale „Lesser Writings” p.411:

“Carcinoma ameliorează durerile acute, arzătoare, sfâşietoare. Cu acest remediu (un Nosod) bolnavii au fost menţinuţi în confort timp de mulţi ani, în cazul în care vindecarea nu a fost posibilă şi cancerul a continuat să se dezvolte. Progresiunea tumorii era întârziată, şi suferinţele care însoţesc în mod obişnuit această stare au fost evitate. Preparatul de Carcinoma pe care l-am folosit, în timpul anilor, a fost prelevat de la un cancer de sân. Bolnava avea o scurgere continuă, apoasă, clară, incoloră. O cantitate mică din acest lichid a fost prelevată şi dinamizată şi a servit în mod satisfăcător în multe cazuri de epiteliom avansat.”

 

MICROCOCCINUM ŞI OSCILLOCOCCINUM

Două remedii franţuzeşti apropiate de Carcinosinum.

Micrococcinum a fost preparat pornind de la Micrococcus neoformans a cărui prezenţă în tumoarea canceroasă a fost recunoscută de DOYEN în 1901 şi căreia el îi atribuia cauza cancerului. Micrococcinum a fost utilizat de L. VANNIER din 1919 ca “desensibilizant specific al stării cancerinice”

Ocillococcinum a fost preparat pornind de la oscillococul descris de un medic homeopat, Dr. ROI în 1925. El a fost utilizat de asemenea şi de L. VANNIER. VANNIER ne descrie chiar el rezultatele experienţei sale :

“În starea cancerinică, Micrococcinum şi Ocillococcinum sunt departe de a da aceleaşi rezultate precum tuberculinele diluate în stările tuberculinice. Totuşi, în unele stări cancerinice, se poate opera o transformare sub influenţa lor, slăbirea, de notat, se opreşte aproape imediat, dar nu se poate observa în utilizarea lor o continuitate de acţiune comparabilă cu cea a tuberculinelor.” (CANCERINICILE)Dimpotrivă, VANNIER se declară mai satisfăcut de utilizarea autoizoterapiei sanguine.

Dar acţiunea binecunoscută a Ocillococcinum-ului este acţiunea sa antigripală. Nu se cunosc deloc simptome cheie : el acţionează ca un remediu „patologic” al gripei (CHAVANON) (2)

 

(1)Le reamintim cititorilor noştri că acest Nosod nu este disponibil în Franţa. (Notă a redacţiei)

(2)Îmi voi permite să adaug avizul meu personal. Sunt mai mult de 10 ani de când utilizez Carcinosin. Este un remediu remarcabil şi în mod particular fiabil dacă se ţine cont de simptomele caracteristice puse în evidenţă de Dr. Hui Bon Hoa. Au fost făcute sute de observaţii. Constipaţia fără nevoia de scaun mi s-a părut a fi un simptom esenţial chiar dacă nu a fost notat de Dr. Foubister. Este foarte regretabil că nu se poate procura în Franţa acest remediu pentru că este unul din remediile care s-ar putea prescrie zilnic sau aproape. (Dr. P. Joly)

 

BIBLIOGRAFIE

 

 

1. H. BERNARD–BOERICKE – Pocket manual of homśopathic materia medica, 9th edition

2. J. CLARKE – A dictionarz of practical materia medica, 3rd edition, 3 vol.

3. D. M. FOUBISTER – The British Homśopathic Journal, July 1958

4. J. T. KENT - New remedies: Clinical cases, Lesser writings, Aphorims and Precepts. 1st Indian Edition

5. W. L. TEMPLETON – The British Homśopathic Journal, April 1954

6. L. VANNIER – La typologie et ses applications thérapeutiques. 1čre partie: Généralites et Constitutions.

7. L. VANNIER – Les Cancériques et leur traitement homśopathique